Vyhledávání:

přehled RSS:
RSS - ZdravaVarecka.cz:   feed-image

RSS - fotogalerie: feed-image
Náhodný obrázek:
obrazek (12).jpg
Naposledy přidáno:
Přidej na:

Jste zde: Hlavní strana Moučníky Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Suroviny:
500 g polohrubé mouky
1 sáček sušeného droždí (na 500 g mouky)
sůl, citronová kůra
1 lžička prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
70 g cukru krystal
100 g tuku (Hera)
2 žloutky
1 polévková lžíce rumu
hrst rozinek
mandle na posypání (nemusí být)
cca 200 ml mléka
1 bílek na potření těsta (rozmíchaný s troškou vody)

Postup:
Rozinky si spaříme horkou vodou - případně naložíme den předem do rumu. Do mísy si dáme prosátou mouku (přes sítko), droždí, prášek do pečiva, vanilkový cukr, cukr, citronovou kůru, sůl, rozinky - promícháme. Přidáme rozpuštěný tuk, žloutky, rum a vlažným mlékem těsto zaděláme vařečkou (případně pomocí hnětacích háků a mixeru). Necháme vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 části, utvoříme bochánek. Bochánky vložíme na plech vyložený peč. papírem. Necháme je opět kynout - alespoň 30 minut. Po vykynutí bochánky potřeme bílkem (s vodou), uprostřed pomocí nůžek nastřihneme křížek,  můžeme posypat plátky mandlí.Vložíme je do vyhřáté trouby na 170°C a pečeme cca 40 minut.
Při pečení se řídíme zkušenostmi s vlastní troubou. Zda-li je bochánek pečený - vyzkoušíme pomocí zapíchnutí dřevěné špejle doprostřed bochánku - po vytažení musí být špejle suchá, těsto nesmí lepit.

Tip: Pokud bochánky začnou "nebezpečně" hnědnout a nejsou ještě pečené uvnitř, lze je zakrýt alobalem ;-)






 

Rychlé vyhledávání v receptech:



Často hledané recepty a články: