Vyhledávání:

přehled RSS:
RSS - ZdravaVarecka.cz:   feed-image

RSS - fotogalerie: feed-image
Náhodný obrázek:
obrazek (156).jpg
Naposledy přidáno:
Přidej na:

Jste zde: Hlavní strana -==: JÍDLA PRO ŠTÍHLOU LINII :==- OSTATNÍ Myslivecká hlíva

Myslivecká hlíva

Myslivecká hlíva

Suroviny:
726 g hlíva ústřičná - 1 234,2 kJ
71 g mrkve - 127,8 kJ
52 g petržel - 137,28 kJ
51 g celer - 94,35 kJ
38 g cibule - 60,42 kJ
9 g celozrnné špaldové mouky - 136,53 kJ
50 g  sojová smetana Provamel - 385,5 kJ (lze nahradit Rama Cremefine na vaření)
9 g olivového oleje - 331,02 kJ
9 g hořčice Dia - 34,39 kJ
100 ml sojového mléka Provamel - 189 kJ (nebo klasické polotuč. mléko)
na dochucení několik kapek citronu, sladidlo Huxol
sůl
koření: 2 bobk.listy, 5 ks nového koření, 5 ks celého pepře, 5 ks jalovce, špetka tymiánu


Postup:
Hlívu si očistíme, oddělíme tvrdší nožky. Na oleji si opečeme pokrájenou mrkev, celer, petržel, po mírném zhnědnutí zeleniny přidáme cibuli, koření a restujeme. Přidáme hořčici, sůl, zalijeme vodou (vývarem), přidáme odkrojené nožky hub a vaříme do změknutí. Poté nožky vyjmeme, ponorným mixerem rozmixujeme omáčku na hladkou hmotu, propasírujeme přes sítko (čímž se odstraní velké kusy koření) a uvedeme opět do varu. Vložíme zbytek hub "kloboučky", povařené nožky hlívy a vaříme opatrně několik minut. Zahustíme "záklechtkou" ze soj. smetany, mléka, mouky, dochutíme citronem, popř. dosladíme, provaříme.

Podáváme s celozrnnou těstovinou nebo s těstovinou z tvrdé pšenice.

Průměrná energetická hodnota na 100 g ...... 157,34 kJ


Poznámka:
Tato omáčka je něco na způsob "Svíčkové omáčky", kterou moje rodina velmi miluje. Dovolím si zde přidat poznámku o tom, jak by vypadala energetická hodnota při použití tradičních surovin - tj. živočišné smetany (30% - 200 ml), 726 g hovězího masa libového, klasické bílé mouky - 27 g, obyčejné hořčice. Při přepočítání jsem došla k číslu 464,57 kJ na 100 g. Tímto nechci nikomu zakazovat hovězí maso - mám jej také velice ráda, jím jej, vždy tvrdím, že člověk maso má jíst, ale spíše stojí za zamyšlení, zda nejde nahradit živočišná smetana rostlinnou a klasická bílá mouka - celozrnnou nebo moukou z tvrdé pšenice. Samozřejmě i cukr (bílý) je zde započítán, v naší odlehčené formě je jen několik kapek sladidla (lze nahradit i medem či pšenič. sirupem).

Tento postup lze praktikovat skoro do všech oblíbených omáček.


Zdroj Myslivecká hlíva


Zdroj Myslivecká hlíva

 

Rychlé vyhledávání v receptech:



Často hledané recepty a články: