Kynuté knedlíky
Kynuté knedlíky
Suroviny:
240 g hrubé mouky
200 g polohrubé mouky
1 sušené droždí (na 500 g mouky)
špetka cukru
půl lžičky soli
1 vejce
asi 270 ml vody (záleží na savosti mouky)
Postup:
Do mísy si navážíme obě mouky, přidáme sůl, cukr, droždí,
promícháme, dále přidáme vejce, vodu a zaděláme.
Já na zadělávání používám ruční elektrický mixer, lze i měchačkou.
Těsto je dobře zadělané, pokud se nelepí na strany mísy a tvoří bubliny.
Hmotu necháme vykynout (až zdvojnásobí svoji velikost), poté na pomoučený
vál těsto rozdělíme na 3 díly, z kterých utvoříme šišky a necháme asi 10-15 minut
ještě kynout.
Připravíme si hrnec s vodou (můžeme mírně osolit), a uvedeme do varu. Poté vložíme do
vroucí vody vykynuté šišky. Je důležité, aby při vkládání do vody došlo k otočení šišky -
- tzn. strana, která kynula nahoře, byla vložena do vody dolů.
Vaříme cca 14 minut - po 6 minutách otočíme.
Kdo nemá odvahu hodit knedlík do vody, může jej uvařit na páře - tzn. na pařáčku, pod kterým
je trocha vody, samozřejmě přiklopí hrnec.
Při vyndavání ihned propícháme dlouhou vidličkou nebo špejlí ze všech stran, aby
pára mohla uniknout a nedošlo k sražení knedlíku.
Poté knedlík rozkrájíme nití a servírujeme.
Suroviny:
240 g hrubé mouky
200 g polohrubé mouky
1 sušené droždí (na 500 g mouky)
špetka cukru
půl lžičky soli
1 vejce
asi 270 ml vody (záleží na savosti mouky)
Postup:
Do mísy si navážíme obě mouky, přidáme sůl, cukr, droždí,
promícháme, dále přidáme vejce, vodu a zaděláme.
Já na zadělávání používám ruční elektrický mixer, lze i měchačkou.
Těsto je dobře zadělané, pokud se nelepí na strany mísy a tvoří bubliny.
Hmotu necháme vykynout (až zdvojnásobí svoji velikost), poté na pomoučený
vál těsto rozdělíme na 3 díly, z kterých utvoříme šišky a necháme asi 10-15 minut
ještě kynout.
Připravíme si hrnec s vodou (můžeme mírně osolit), a uvedeme do varu. Poté vložíme do
vroucí vody vykynuté šišky. Je důležité, aby při vkládání do vody došlo k otočení šišky -
- tzn. strana, která kynula nahoře, byla vložena do vody dolů.
Vaříme cca 14 minut - po 6 minutách otočíme.
Kdo nemá odvahu hodit knedlík do vody, může jej uvařit na páře - tzn. na pařáčku, pod kterým
je trocha vody, samozřejmě přiklopí hrnec.
Při vyndavání ihned propícháme dlouhou vidličkou nebo špejlí ze všech stran, aby
pára mohla uniknout a nedošlo k sražení knedlíku.
Poté knedlík rozkrájíme nití a servírujeme.
![]() |
Zdroj kynuté knedlíky |
![]() |
Zdroj kynuté knedlíky |
![]() ![]() |
Zdroj kynuté knedlíky |
![]() |
Zdroj kynuté knedlíky |
< Předchozí | Další > |
---|
Rychlé vyhledávání v receptech:
Často hledané recepty a články:
- Kuřecí vývar se zeleninou Salát z červené řepy Dušený špenát Slaná listová mřížka Gulášová polévka Houbové špaldoto Myslivecká hlíva Ďobáčky se zeleninovou směsí Pangas rolky s koprovým přelivem Kardinálův řez Babiččin lehký moučník Kuře - pečené v domácí pekárně Pečené kuřecí maso v žampionech Šoulet Cizrnový guláš Cizrna Mungo - Klíčky Fazolová pánev Raffaello řez Krabí salát Pangas rolky s koprovým přelivem Halušky Rozpeky Avokádový salát Cottage salát Dort s mašlí Zapečený lilek Tiramisu po česku Řezy Jadran Červený zelný salát Pizza chleba - pečeno v "domácí pekárně" Květák v nivovém těstíčku Hlívová "dršťková" Cottage salát s těstovinou Plněné žampiony Kus-kus s čerstvými špenátovými listy Tabulka ENERGETICKÝCH hodnot potravin Tabulka hodnot GLYKEMICKÝCH indexů potravin cibuláčky - pikant cibuláčky - jemné kus-kus celozrnný Těstovinový salát s kuřecím masem