Vyhledávání:

přehled RSS:
RSS - ZdravaVarecka.cz:   feed-image

RSS - fotogalerie: feed-image
Náhodný obrázek:
obrazek (121).jpg
Naposledy přidáno:
Přidej na:

Jste zde: Hlavní strana Moučníky Dort s mašlí

Dort s mašlí

Dort s mašlí

Suroviny:
4 vejce
100 g vody
100 g oleje
250 g polohr. mouky
200 g krystal. cukru
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 lžíce kakaa (kvalitního)

Postup:
Vejce rozdělíme na bílek a žloutek. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
K žloutků přidáme olej, vodu a rozšleháme v napěněnou hmotu. Přidáme cukr,
přesátou mouku s práškem do pečiva, vanilk. cukr. Vše promícháme a nakonec
spojíme s našlehanými bílky.
Hmotu si rozdělíme na dvě části - do jedné přidáme kakao.

Do vymazané a moukou (hrubou) vysypané dortové formy doprostřed klademe
pořád na jedno místo střídavě tmavou a světlou hmotu. Tím se nám v korpusu
utvoří "letokruhy", které jsou velmi hezké při rozkrojení dortu. Těsto uhladíme
a dáme péci - záleží na troubě každého z nás - já asi tak cca 25-30 minut při
200 stupních. Mám ale stará plynová kamna - těžko radit.
Je-li korpus pečený zjistíme pomocí špejle, kterou zapíchneme doprostřed, pokud
je suchá po vytažení - máme pečeno - pokud ne - chvíli ještě pečeme.

Po vystydnutí korpus rozkrojíme na tři díly - pomůžeme si nožem, korpus nejprve
nařízneme (jemně) po obvodu, vložíme níti a pomocí nítě korpus dokrojíme.
(Tím, že si oba konce po zavedení do rýhy od nože prohodíme mezi sebou třeba zleva
doprava).

Náplň:

Do dortu jsem použila náplň šlehačkovou - z rostl. šlehačky Hulalá (viz obrázek).
Do spodní bílé vrstvy jsem přidala 250 g měkkého nízkotuč.tvarohu a pokrájené jahody.
Do další vrstvy krému jsem přidala kakao.
Neuvádím množství použité šlehačky - záleží na každém, kolik krému vyšlehá ;-)
Šlehačka Hulalá jde nahradit Ramou Cremefine na šlehání.

Spodní bílá vrstva krému:
Do spodní bílé vrstvy jsem přidala 250 g  tvarohu. Natřela slabou vrstvu, pokladla rozkrájenými
čerstvými jahodami, natřela opět slabou vrstvou krému. Přikryla 2 částí korpusu.

Kakaová vrstva krému:
Do ušlehané šlehačky jsem přidala jeden a půl lžíce kakaa. Natřela a přikryla 3 částí korpusu.

Celý dort jsem potřela bílou šlehačkou, po obvodu ozdobila trubičkami (Kaufland),
převázala mašlí, dozdobila pralinkami a zbytkem šlehačky.

Dala ztuhnout do lednice do druhého dne.


TIP:
Toto těsto používám na všechny korpusy - je to takový tzv. univerzál. ;-)
Lze z něho upéci i chutná olejová bábovka - pak přidám špetku citr. kůry.

Zdroj dort s mašlí


Zdroj dort s mašlí


Zdroj dort s mašlí


Zdroj dort s mašlí


Zdroj dort s mašlí


Zdroj dort s mašlí

 

Rychlé vyhledávání v receptech:



Často hledané recepty a články: