Vyhledávání:

přehled RSS:
RSS - ZdravaVarecka.cz:   feed-image

RSS - fotogalerie: feed-image
Náhodný obrázek:
obrazek (188).jpg
Naposledy přidáno:
Přidej na:

Jste zde: Hlavní strana

Nejhledanější recepty:

Zkuste také třeba:

Velmi oblíbené recepty:

VÍTEJTE
Na těchto stránkách najdete
nejenom tipy na vaření a rady jak ZHUBNOUT,
ale i velké množství receptů pro celou rodinu
Prostě kuchařka, jak má být,
s online recepty zdarma :-)

ZdravaVarecka.cz na Facebooku

Návody, rady jak začít hubnout


Nejčtenější....
Jídla pro štíhlou linii:
Recepty pro celou rodinu:

Pomerančová bábovka

Pomerančová bábovka

Suroviny:
(hrnek - obsah 300 ml)
4 vejce
1 hrnek oleje
1 hrnek šťávy z pomerančů
1 hrnek cukru
3 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
do těsta - sekaná čokoláda - není nutná
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
pomerančová kůra z 1 ks pomeranče (řádně omytého nebo BIO)

Postup:
Vejce rozdělíme na žloutek a bílek. Bílky ušleháme se špetkou soli do sněhu. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme olej, šťávu z pomerančů - prošleháme a přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva (čokoládové kousky), pomerančovou kůru. Vše smícháme opatrně se sněhem z bílků. Vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 35 minut. Při pečení se řídíme zkušenostmi s vlastní troubou.

Tip: do těsta jsem přidala i kůru z půlky citronu - moučník byl poté pikantní ;-)



 

Znojemská hovězí pečeně

Znojemská hovězí pečeně

Suroviny:
750 g hovězí přední (krk ..)
1 cibule
100 g anglické slaniny vcelku
kremžská hořčice
Rama Culinesse (olej)
sůl, pepř
4 sterilované okurky
hladká mouka či tmavá jíška na zahuštění omáčky
nitě na svázání masa

Postup:
Slaninu si nakrájíme na klínky, které vložíme před špikováním do mrazáku - tak se se slaninou lépe pracuje ;-) Do masa nožem s dlouhou čepelí utvoříme zářezy, do kterých vložíme klínek slaniny. Pomocí nitě maso svážeme. Na pánvičce s rozpáleným tukem maso zprudka opečeme ze všech stran. Opečené maso odložíme na talíř. Poté jej potřeme hořčicí (opět ze všech stran), osolíme, opepříme. Do zbylého výpeku vložíme nakrájenou cibuli a slaninu (na kostičky), vše orestujeme. Do pánvičky přilijeme trochu vody, pomocí měchačky odstraníme výpek a vše vlijeme do připravené nádoby pomalého hrnce. Pak vložíme maso, přilijeme ještě cca 250 ml vody a pomalý hrnec zapneme na 4 hodiny High. Po uplynutí doby přidáme k masu nakrájené okurky, rozmíchanou cca 1 lžíci hladké mouky v trošce vody a hrnec zapneme ještě na 30 minut High, případně omáčku dosolíme a opepříme, či naředíme vývarem. Po skončení "pomalení" maso vyjmeme - odstraníme z něho nitě, necháme odpočinout a po chvilce krájíme na plátky.

Poznámka: Tento recept jde samozřejmě připravit i v klasické troubě ;-)



 

Vepřový guláš "Orlík"

Vepřový guláš "Orlík"

Suroviny:
600 g vepřové krkovice
4 bílé papriky
4 rajčata
1 cibule
2 stroužky česneku
50 g anglické slaniny
sladká paprika, pepř, gulášové koření
lžíce paprikové pasty (viz foto níže)
250 ml vody na podlití
hladká mouka na zahuštění - není potřeba
l lžíce tuku (sádlo, olej ...)

Postup:
Do kameninové nádoby pomalého hrnce dáme tuk, cibuli, necháme zesklovatět, přidáme nakrájenou slaninu, česnek a také trochu orestujeme. Poté vložíme na kostky nakrájené maso, necháme jej "zatáhnout", zasypeme kořením, solí, přídáme nakrájenou zeleninu, paprikovou pastu, vše podlijeme a dáme "pomalit" na 4 hodiny High. Před skončení "pomalení" (cca 15 minut před koncem) můžeme omáčku zahustit cca 1 lžící hladké mouky rozmíchané v trošce vody a dochutit solí či pepřem.

Poznámka: Proč guláš "Orlík" ? - název vznikl náhodou. Po rodinném výletě (na Orlík) jsem večer uvařila tento pokrm, mému mladšímu synovi (tehdy ještě velmi malému) chutnal a od té doby mu říkáme "Orlík" ;-) Samozřejmě tehdy byl vařen v tlakovém hrnci :-)




 

Žampionový guláš

Žampionový guláš

Suroviny:
1 lžíce Rama Culinesse
60 g cibule
500 g žampionů (očištěných)
1 stroužek česneku (větší)
špetka soli, pepře, mletého kmínu
1/2 kávové lžičky uzené papriky
1 kávová lžička sladké papriky
1 lžíce worcestershire sauce
1 rovná lžíce celozrnné špaldové mouky hladké
1 ks zeleninového bujonu Alnatura (DM Drogerie)
na dochucení majoránka

Postup:
Na tuku si zpěníme kostičky cibule, česnek, přidáme nakrájené žampiony (na větší kusy). Okořeníme pepřem, kmínem, osolíme a chvilku podusíme. Poté přidáme sladkou a uzenou papriku, vše poprášíme moukou, promícháme a přilijeme vodu. Vhodíme bujon, zakapeme worcesterem a vaříme do změknutí žampionů. Dochutíme promnutou majoránkou ;-)

Průměrná energetická hodnota na 100 g .... 202,6 kJ




 

Bílý chřest s jogurtovou omáčkou

Bílý chřest s jogurtovou omáčkou

Suroviny:
500 g bílého chřestu
kolečko citronu (omytého)
špetka cukru

150 g jogurtu bílého
špetka soli
bylinky - řeřicha, pažitka, petrželka ...
mletý pepř

Postup:
Chřest omyjeme, řádně oloupeme až k hlavičce. Odstraníme tvrdé konce.  Vložíme do vroucí vody se špetkou cukru, kolečkem citronu a necháme zvolna vařit cca 8 minut. Poté servírujeme s připravenou omáčkou.

Jogurtová omáčka:
Jogurt smícháme se solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Kdo nehlídá "linii" může přidat i lžičku zakysané smetany.

Poznámka:
Energetická hodnota chřestu na 100 g ... 97 kJ



 

Rychlé vyhledávání v receptech:



Často hledané recepty a články: