Drožďové knedlíčky
Drožďové knedlíčky
Suroviny:
2 kostky čerstvého droždí
2 vejce
8 lžič mléka
2 lžíce hrubé mouky
strouhanka na zahuštění
sůl, pepř, majoránka
česnek dle chuti (není nutný)
3 lžíce oleje
Postup:
Na oleji (nejlépe v hrnci s nepřilnavým povrchem) za stálého míchání rozpustíme droždí. Poté přidáme mléko, vejce, koření, sůl, (rozetřený česnek), mouku a nakonec přidáme strouhanku. Strouhanku přidáváme postupně, chvilku počkáme, až se vsákne tekutina a popřípadě ještě přihustíme. Ze směsi tvoříme malé knedlíčky, které vkládáme do vroucí polévky. Jakmile knedlíčky vyplavou na povrch, jsou uvařené.
Tip: pokud nechceme tvořit knedlíčky, lze hmotu (trochu řidší) protlačit přes sítko na halušky ;-)

Suroviny:
2 kostky čerstvého droždí
2 vejce
8 lžič mléka
2 lžíce hrubé mouky
strouhanka na zahuštění
sůl, pepř, majoránka
česnek dle chuti (není nutný)
3 lžíce oleje
Postup:
Na oleji (nejlépe v hrnci s nepřilnavým povrchem) za stálého míchání rozpustíme droždí. Poté přidáme mléko, vejce, koření, sůl, (rozetřený česnek), mouku a nakonec přidáme strouhanku. Strouhanku přidáváme postupně, chvilku počkáme, až se vsákne tekutina a popřípadě ještě přihustíme. Ze směsi tvoříme malé knedlíčky, které vkládáme do vroucí polévky. Jakmile knedlíčky vyplavou na povrch, jsou uvařené.
Tip: pokud nechceme tvořit knedlíčky, lze hmotu (trochu řidší) protlačit přes sítko na halušky ;-)

Rybí bochánkyRybí bochánky
Suroviny: 314 g rybího filé 100 g tvarohu nízkotučného 35 g vaječný bílek 15 g špaldová mouka sůl, koření "Ryby" Vitana olej na vymazání formiček Postup: Rybu rozmrazíme a vymačkáme z ní přebytečnou vodu !! (já jsem po vymačkání 400 g ryby měla 314 g :-( ). Do elektrického sekáčku vložíme rybu, tvaroh, bílek, mouku, sůl, koření a vše spojíme v hmotu. Formu na muffiny vymažeme olejem (popř. vystříkáme olejovým sprejem) a pomocí lžičky vkládáme do jednotlivých formiček část hmoty. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 20 minut. Po upečení bochánky necháme vystydnout a pak až je vyndaváme z formiček ;-) Tip: v tomto receptu jsem použila bylinkový tvaroh 10% Vian (Kaufland), který rybí bochánky příjemně ochutil. Průměrná energetická hodnota celého pokrmu .... 1 500 kJ ![]() ![]() Linecké koláčkyLinecké koláčky
Suroviny: 200 g hladké mouky 140 g tuku (Hera, máslo....) 70 g cukr moučka 1 vanilkový cukr 2 žloutky strouhaná citron. kůra zavařenina na slepování Postup: Na vál si prosijeme mouku, cukr. Přidáme citr. kůru, vanilk. cukr, změklý tuk. Uprostřed surovin si vytvoříme důlek, do něhož dáme 2 žloutky. Všechny suroviny spojíme v hladké těsto. Těsto zabalíme do folie a dáme uležet do lednice, nejlépe do druhého dne. Poté po částech rozválíme na placku, vykrajujeme oblíbené tvary. Vkládáme na plech, vyložený peč. papírem a pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Po vychladnutí slepujeme zavařeninou. ![]() |
Anglické koláčky k čaji o pátéAnglické koláčky k čaji o páté
Suroviny: 500 g polohrubé mouky 1 vejce 25 g cukru moučka špetka soli 125 g měkkého másla 2 kávové lžičky jedlé sody 275 ml podmáslí 4 lžičky vinného kamene (viz foto) 1 vejce na potření cca 6 lžič krystalového cukru Postup: Do mísy prosijeme mouku, cukr, sodu, sůl, vinný kámen, promícháme. Přidáme změklé máslo (lze nastrouhat), vejce, podmáslí. Vše v míse zpracujeme lehce a rychle rukou v těsto. Poté těsto přendáme na lehce vysypaný vál. Vyválíme placku cca 1,5 cm silnou a pomocí kulatého vykrajovátka vykrájíme koláčky. Každý koláček potřeme na vrchu vejcem a namočíme potřenou stranou do krystalového cukru. Klademe na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě (220°C) cca 10 minut dozlatova. Koláček je upečený, pokud na něj zespoda poklepeme a dutě zní ;-) Po vychladnutí rozpůlíme, potřeme džemem a ušlehanou smetanou. Zdroj: Rachel Allen ![]() ![]() ![]() Kapustnica (zelňačka) mé slovenské tchýněKapustnica (zelňačka) mé slovenské tchýně
Suroviny: uzené maso (vepř. koleno, krkovice ... NE vakuované) 500 g kysaného zelí 5 velkých brambor 1 cibule 5 kuliček celého pepře hrst sušených hub (nemusí být) 1 malá plechovka rajčatového protlaku sůl, mletý pepř, 2 bobkové listy, špetka kmínu klobása (nejlépe domácí) - libovolné množství 1 vrchovatá lžíce sladké papriky olej (sádlo) na přípravu jíšky 1 vrchovatá lžíce hladké mouky cukr na doslazení polévky Postup: Uzené maso vložíme do hrnce se studenou vodou spolu s cibulí, celým pepřem a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme z hrnce, vývar slijeme přes sítko a použijeme jej k přípravě pokrmu. Do uzeného vývaru dáme na kostky nakrájené brambory, kmín, předem namočené sušené houby, bobkový list a brambory uvaříme doměkka. Poté do polévky postupně přidáme pokrájené kysané zelí, rajčatový protlak, na kolečka nakrájenou klobásku. Vše uvedeme do varu, přidáme připravenou jíšku s paprikou (návod níže) a vaříme do změknutí zelí. Dle chuti dosolíme, opepříme, případně dosladíme a nakonec vložíme nakrájené uzené maso (předem uvařené). Jíška s paprikou: Do rozpáleného oleje (sádla) dáme lžíci hladké mouky a za stálého míchání necháme mouku zezlátnout. Vypneme!! Do teplé jíšky přidáme lžíci sladké papriky, promícháme a následně vlijeme do vroucí polévky ( je možné do jíšky dát trochu vody, promíchat a pak až dát do polévky - záleží na zvyku ;-) ) ![]() |
Rychlé vyhledávání v receptech:
Často hledané recepty a články:
- Kuřecí vývar se zeleninou Salát z červené řepy Dušený špenát Slaná listová mřížka Gulášová polévka Houbové špaldoto Myslivecká hlíva Ďobáčky se zeleninovou směsí Pangas rolky s koprovým přelivem Kardinálův řez Babiččin lehký moučník Kuře - pečené v domácí pekárně Pečené kuřecí maso v žampionech Šoulet Cizrnový guláš Cizrna Mungo - Klíčky Fazolová pánev Raffaello řez Krabí salát Pangas rolky s koprovým přelivem Halušky Rozpeky Avokádový salát Cottage salát Dort s mašlí Zapečený lilek Tiramisu po česku Řezy Jadran Červený zelný salát Pizza chleba - pečeno v "domácí pekárně" Květák v nivovém těstíčku Hlívová "dršťková" Cottage salát s těstovinou Plněné žampiony Kus-kus s čerstvými špenátovými listy Tabulka ENERGETICKÝCH hodnot potravin Tabulka hodnot GLYKEMICKÝCH indexů potravin cibuláčky - pikant cibuláčky - jemné kus-kus celozrnný Těstovinový salát s kuřecím masem