Polníčkový salát s balsamikovým přelivem
Polníčkový salát s balsamikovým přelivem
Suroviny:
125 g polníčku (1 balení)
1 svazek ředviček
1 fenykl
1 lžíce medu
cca 3 lžíce olivového oleje
cca 3 lžíce Aceto Balsamico
sůl
Postup:
Očištěný fenykl, ředkvičky nakrájíme na plátky. Polníček opláchneme, osušíme. V míse si smícháme med s balsamikovým octem, solí a za postupného, pomalého přilívání oleje vyšleháme hladkou emulzi - přeliv. Salát servírujeme v miskách, lehce pokapaných balsamikovým přelivem.
Zdroj: Michal Nikodem - lehce upraveno

Suroviny:
125 g polníčku (1 balení)
1 svazek ředviček
1 fenykl
1 lžíce medu
cca 3 lžíce olivového oleje
cca 3 lžíce Aceto Balsamico
sůl
Postup:
Očištěný fenykl, ředkvičky nakrájíme na plátky. Polníček opláchneme, osušíme. V míse si smícháme med s balsamikovým octem, solí a za postupného, pomalého přilívání oleje vyšleháme hladkou emulzi - přeliv. Salát servírujeme v miskách, lehce pokapaných balsamikovým přelivem.
Zdroj: Michal Nikodem - lehce upraveno

Dort s mango želéDort s mango želé
Suroviny: 3 vejce 3 lžíce hrubé mouky 4 lžíce polohrubé mouky 3 lžíce cukru 1 vanilkový cukr špetka soli 1 lžička prášku do pečiva 1 lžíce oleje 2 lžíce studené vody 2 x želatina plátková Dr. Oetker 400 ml zakysané smetany lžička kakaa 1 mango 4 lžíce cukru 1 vanilkový cukr šlehačka a ovoce na ozdobu Postup: Korpus: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky spolu s cukry vyšleháme do bílé pěny. Poté přidáme olej, vodu - opět chvilku šleháme. Přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva, vše spojíme a postupně opatrně vmícháme sníh z bílků. Vše nalijeme do vymazané a vysypané (hrubou moukou) dortové formy. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme dorůžova (cca 8 - 10 minut). Při pečení se řídíme zkušenostmi s vlastní troubou. Korpus necháme vychladnout, formu otevřeme a rozřízneme jej na dvě části. Při prořezávání korpusu si lehce naznačíme polovinu pomocí nože po obvodu - do této rýhy poté zasuneme nit, oba konce překřížíme a opatrně zatáhneme, čímž se nám korpus prořízne stejnoměrně ;-) 1. náplň: Želatinu si namočíme a po 10 minutách vyždímáme. Vložíme do kastrolku s dvěma lžícemi vody a vše LEHCE zahřejeme až se plátky rozpustí. Zakysanou smetanu prošleháme s kakaem a 3 lžícemi cukru (sladíme dle vlastní chuti). Do rozpuštěné želatiny vmícháme 2 lžíce připravené smetany, prošleháme a tuto směs vlijeme do zbytku smetany. Vše opět promícháme. Dno korpusu vložíme zpět do dortové formy, přidáme i (očištěné od zbytku pečení) boky formy. Na takto připravený korpus nalijeme 1. náplň a uložíme do lednice ztuhnout. Jakmile začne želatina na povrchu tuhnout, položíme na ní 2. část korpusu a ještě asi půl hodiny vše chladíme. 2. náplň: Mango odpeckujeme, oloupeme a hmotu rozmixujeme. Doplníme do půl litru suroviny, přidáme 1 lžíci cukru a vše povaříme. Necháme lehce vychladnout. Poté si připravíme druhý balíček želatiny - postup stejný jako u první náplně. Připravenou mango hmotu vlijeme na korpus a necháme ztuhnout. Mango lze samozřejmě nahradit jiným ovocem - jahoda, borůvka .... Dort dozdobíme šlehačkou, ovocem. Pozn.: Na druhou část korpusu (po obvodu) jsem před politím mango želé pokladla ještě několik dětských piškotů - není nutné ;-) ![]() ![]() ![]() Bůčková roláda s jarní nádivkouBůčková roláda s jarní nádivkou
Suroviny: 1 kg vepřového bůčku (krkovice, plec...) 4 rohlíky 3 vejce cca 150 ml mléka sůl, pepř, kmín, špetka muškátového oříšku hořčice 100 g anglické slaniny 1 cibule 3 stroužky česneku tmavá jíška na zahuštění - nemusí být nit za zavázání rolády 200 ml vody na podlití čerstvé bylinky - libeček, petrželka, pažitka, saturejka, majoránka Postup: Z masa vytvoříme plát, který naklepeme (přes folii). Maso potřeme hořčicí, osolíme, opepříme, poklademe plátky slaniny. Rohlíky nakrájíme na kolečka, pokropíme je mlékem, přidáme žloutky (z bílků vyšleháme sníh), sekané bylinky, špetku soli, muškátového oříšku - vše promícháme a zlehka vmícháme sníh z bílků. Nádivku natřeme na maso, vše opatrně zarolujeme. Roládu zajistíme nití. Na dno nádoby pomalého hrnce (pekáčku) dáme nakrájenou cibuli a česnek, na toto lůžko vložíme zarolované maso. Vše podlijeme a zapneme na 4 hodiny High (nebo vložíme do trouby a za občasného podlévání pečeme doměkka). Po skončení "pomalení" nádobu pomalého hrnce bez puklice (kameninovou !!) vložíme ještě na chvíli do rozehřáté trouby a maso dopečeme na tzv. "kůrčičku" dorůžova. Štávu z masa můžeme lehce zahustit - není nutné ;-) ![]() ![]() ![]() |
Ředkvičková polévkaŘedkvičková polévka
Suroviny: 325 g ředkviček (2 svazky velkých ředkviček) 1 lžíce Rama Culinesse 15 g cibule špetka mletého kmínu 1 bujon zeleninový Alnatura (DM Drogerie) 200 ml polotučného mléka cca 400 ml vody 30 g Rama Cremefine na vaření 1 lžíčka citronové šťávy hrst čerstvého sekaného kopru 1 vaječný bílek sůl Postup: Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme kolečka ředkviček, mletý kmín a vše orestujeme. Poté podlijeme mlékem, vodou, vložíme bujon, osolíme a vaříme cca 5 minut. Zjemníme Ramou na vaření, citronovou šťávou, přidáme rozšlehaný bílek, chvilku vše povaříme a nakonec dáme sekaný kopr, minutku povaříme. Průměrná energetická hodnota na 100 g ... 151 kJ ![]() Medový řez - rychlý, bez pečeníMedový řez - rychlý, bez pečení
Suroviny: 2 balení medových plátů (např. Tesco) 1 slazené mléko (Salko) 250 g másla 250 g měkkého tvarohu 3 lžíce Tuzemáku Božkov Postup: Slazené mléko necháme ponořené ve vodě vařit 2 hodiny. Necháme vychladit, neotvíráme teplé !!!! Vychladlé rozšleháme s máslem a tvarohem do krému. Jednotlivé medové pláty potíráme krémem, skládáme na sebe. Moučník dáme do chladu uležet alespoň na 10 hodin. Poznámka: Tento moučník je rychlá varianta medového řezu - samozřejmě, že klasický medovník to není. Do krému můžeme přidat mleté ořechy, popřípadě jimi i posypat povrch. Tip: pokud vařím slazené mléko na "karamel" - vždy do hrnce dávám 3 plechovky. Po uvaření zbylé plechovky vložím do lednice a tak je vždy připraveno k následnému použití ;-) ![]() |
Rychlé vyhledávání v receptech:
Často hledané recepty a články:
- Kuřecí vývar se zeleninou Salát z červené řepy Dušený špenát Slaná listová mřížka Gulášová polévka Houbové špaldoto Myslivecká hlíva Ďobáčky se zeleninovou směsí Pangas rolky s koprovým přelivem Kardinálův řez Babiččin lehký moučník Kuře - pečené v domácí pekárně Pečené kuřecí maso v žampionech Šoulet Cizrnový guláš Cizrna Mungo - Klíčky Fazolová pánev Raffaello řez Krabí salát Pangas rolky s koprovým přelivem Halušky Rozpeky Avokádový salát Cottage salát Dort s mašlí Zapečený lilek Tiramisu po česku Řezy Jadran Červený zelný salát Pizza chleba - pečeno v "domácí pekárně" Květák v nivovém těstíčku Hlívová "dršťková" Cottage salát s těstovinou Plněné žampiony Kus-kus s čerstvými špenátovými listy Tabulka ENERGETICKÝCH hodnot potravin Tabulka hodnot GLYKEMICKÝCH indexů potravin cibuláčky - pikant cibuláčky - jemné kus-kus celozrnný Těstovinový salát s kuřecím masem