Vyhledávání:

přehled RSS:
RSS - ZdravaVarecka.cz:   feed-image

RSS - fotogalerie: feed-image
Náhodný obrázek:
obrazek (128).jpg
Naposledy přidáno:
Přidej na:

Jste zde: Hlavní strana

Nejhledanější recepty:

Zkuste také třeba:

Velmi oblíbené recepty:

VÍTEJTE
Na těchto stránkách najdete
nejenom tipy na vaření a rady jak ZHUBNOUT,
ale i velké množství receptů pro celou rodinu
Prostě kuchařka, jak má být,
s online recepty zdarma :-)

ZdravaVarecka.cz na Facebooku

Návody, rady jak začít hubnout


Nejčtenější....
Jídla pro štíhlou linii:
Recepty pro celou rodinu:

Polníčkový salát s balsamikovým přelivem

Polníčkový salát s balsamikovým přelivem

Suroviny:
125 g polníčku (1 balení)
1 svazek ředviček
1 fenykl
1 lžíce medu
cca 3 lžíce olivového oleje
cca 3 lžíce Aceto Balsamico
sůl

Postup:
Očištěný fenykl, ředkvičky nakrájíme na plátky. Polníček opláchneme, osušíme. V míse si smícháme med s balsamikovým octem, solí a za postupného, pomalého přilívání oleje vyšleháme hladkou emulzi - přeliv. Salát servírujeme v miskách, lehce pokapaných balsamikovým přelivem.

Zdroj: Michal Nikodem - lehce upraveno

 

Dort s mango želé

Dort s mango želé

Suroviny:
3 vejce
3 lžíce hrubé mouky
4 lžíce polohrubé mouky
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce oleje
2 lžíce studené vody

2 x želatina plátková Dr. Oetker
400 ml zakysané smetany
lžička kakaa
1 mango
4 lžíce cukru
1 vanilkový cukr

šlehačka a ovoce na ozdobu

Postup:
Korpus:
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky spolu s cukry vyšleháme do bílé pěny. Poté přidáme olej, vodu - opět chvilku šleháme. Přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva, vše spojíme a postupně opatrně vmícháme sníh z bílků. Vše nalijeme do vymazané a vysypané (hrubou moukou) dortové formy. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme dorůžova (cca 8 - 10 minut). Při pečení se řídíme zkušenostmi s vlastní troubou.
Korpus necháme vychladnout, formu otevřeme a rozřízneme jej na dvě části. Při prořezávání korpusu si lehce naznačíme polovinu pomocí nože po obvodu - do této rýhy poté zasuneme nit, oba konce překřížíme a opatrně zatáhneme, čímž se nám korpus prořízne stejnoměrně ;-)

1. náplň:
Želatinu si namočíme a po 10 minutách vyždímáme. Vložíme do kastrolku s dvěma lžícemi vody a vše LEHCE zahřejeme až se plátky rozpustí. Zakysanou smetanu prošleháme s kakaem a 3 lžícemi cukru (sladíme dle vlastní chuti). Do rozpuštěné želatiny vmícháme 2 lžíce připravené smetany, prošleháme a tuto směs vlijeme do zbytku smetany. Vše opět promícháme.

Dno korpusu vložíme zpět do dortové formy, přidáme i (očištěné od zbytku pečení) boky formy. Na takto připravený korpus nalijeme 1. náplň a uložíme do lednice ztuhnout. Jakmile začne želatina na povrchu tuhnout, položíme na ní 2. část korpusu a ještě asi půl hodiny vše chladíme.

2. náplň:

Mango odpeckujeme, oloupeme a hmotu rozmixujeme. Doplníme do půl litru suroviny, přidáme 1 lžíci cukru a vše povaříme. Necháme lehce vychladnout. Poté si připravíme druhý balíček želatiny - postup stejný jako u první náplně. Připravenou mango hmotu vlijeme na korpus a necháme ztuhnout. Mango lze samozřejmě nahradit jiným ovocem - jahoda, borůvka ....

Dort dozdobíme šlehačkou, ovocem.

Pozn.: Na druhou část korpusu (po obvodu) jsem před politím mango želé pokladla ještě několik dětských piškotů - není nutné ;-)



 

Bůčková roláda s jarní nádivkou

Bůčková roláda s jarní nádivkou

Suroviny:
1 kg vepřového bůčku (krkovice, plec...)
4 rohlíky
3 vejce
cca 150 ml mléka
sůl, pepř, kmín, špetka muškátového oříšku
hořčice
100 g anglické slaniny
1 cibule
3 stroužky česneku
tmavá jíška na zahuštění - nemusí být
nit za zavázání rolády
200 ml vody na podlití
čerstvé bylinky - libeček, petrželka, pažitka, saturejka, majoránka

Postup:
Z masa vytvoříme plát, který naklepeme (přes folii). Maso potřeme hořčicí, osolíme, opepříme, poklademe plátky slaniny.
Rohlíky nakrájíme na kolečka, pokropíme je mlékem, přidáme žloutky (z bílků vyšleháme sníh), sekané bylinky, špetku soli, muškátového oříšku - vše promícháme a zlehka vmícháme sníh z bílků. Nádivku natřeme na maso, vše opatrně zarolujeme. Roládu zajistíme nití. Na dno nádoby pomalého hrnce (pekáčku) dáme nakrájenou cibuli a česnek, na toto lůžko vložíme zarolované maso. Vše podlijeme a zapneme na 4 hodiny High (nebo vložíme do trouby a za občasného podlévání pečeme doměkka). Po skončení "pomalení" nádobu pomalého hrnce bez puklice (kameninovou !!) vložíme ještě na chvíli do rozehřáté trouby a maso dopečeme na tzv. "kůrčičku" dorůžova. Štávu z masa můžeme lehce zahustit - není nutné ;-)



 

Ředkvičková polévka

Ředkvičková polévka

Suroviny:
325 g ředkviček (2 svazky velkých ředkviček)
1 lžíce Rama Culinesse
15 g cibule
špetka mletého kmínu
1 bujon zeleninový Alnatura (DM Drogerie)
200 ml polotučného mléka
cca 400 ml vody
30 g Rama Cremefine na vaření
1 lžíčka citronové šťávy
hrst čerstvého sekaného kopru
1  vaječný bílek
sůl

Postup:

Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme kolečka ředkviček, mletý kmín a vše orestujeme. Poté podlijeme mlékem, vodou, vložíme bujon, osolíme a vaříme cca 5 minut. Zjemníme Ramou na vaření, citronovou šťávou, přidáme rozšlehaný bílek, chvilku vše povaříme a nakonec dáme sekaný kopr, minutku povaříme.

Průměrná energetická hodnota na 100 g ... 151 kJ


 

Medový řez - rychlý, bez pečení

Medový řez  - rychlý, bez pečení

Suroviny:
2 balení medových plátů (např. Tesco)
1 slazené mléko (Salko)
250 g másla
250 g  měkkého tvarohu
3 lžíce Tuzemáku Božkov

Postup:
Slazené mléko necháme ponořené ve vodě vařit 2 hodiny. Necháme vychladit, neotvíráme teplé !!!!  Vychladlé rozšleháme s máslem a tvarohem do krému. Jednotlivé medové pláty potíráme krémem, skládáme na sebe. Moučník dáme do chladu uležet alespoň na 10 hodin.

Poznámka:
Tento moučník je rychlá varianta medového řezu - samozřejmě, že klasický medovník to není. Do krému můžeme přidat mleté ořechy, popřípadě jimi i posypat povrch.

Tip: pokud vařím slazené mléko na "karamel" - vždy do hrnce dávám 3 plechovky. Po uvaření zbylé plechovky vložím do lednice a tak je vždy připraveno k následnému použití ;-)

 

Rychlé vyhledávání v receptech:



Často hledané recepty a články: