Vyhledávání:

přehled RSS:
RSS - ZdravaVarecka.cz:   feed-image

RSS - fotogalerie: feed-image
Náhodný obrázek:
obrazek (89).jpg
Naposledy přidáno:
Přidej na:

Jste zde: Hlavní strana

Nejhledanější recepty:

Zkuste také třeba:

Velmi oblíbené recepty:

VÍTEJTE
Na těchto stránkách najdete
nejenom tipy na vaření a rady jak ZHUBNOUT,
ale i velké množství receptů pro celou rodinu
Prostě kuchařka, jak má být,
s online recepty zdarma :-)

ZdravaVarecka.cz na Facebooku

Návody, rady jak začít hubnout


Nejčtenější....
Jídla pro štíhlou linii:
Recepty pro celou rodinu:

Kynuté františky se skořicí

Kynuté františky se skořicí

Suroviny:
400 g polohrubé mouky
1 sáček droždí (na 500 g mouky)
200 ml vlažného mléka
40 g cukru
70 g změklého másla
1 vejce
2 lžičky mleté skořice
špetka soli
citronová kůra

na náplň: 100 g rozehřátého másla, 70 g moučkového cukru, 1 lžíce mleté skořice

1 vejce na potření

Postup:
V míse si smícháme prosátou mouku, droždí, cukr, skořici, sůl, citronovou kůru. Do těchto surovin přilijeme vlažné mléko, přidáme vejce, rozehřátý tuk a vypracujeme vláčné těsto. Mísu s těstem přikryjeme a dáme na teplé místo vykynout. Poté na válu z těsta vyválíme plát cca 60 x 30 cm. V mističce si smícháme rozehřáté máslo s cukrem a skořicí a touto směsí plát potřeme. Plát zarolujeme (viz foto) a necháme ještě chvíli nakynout. Poté pomocí nítě (viz foto) těsto rozkrájíme na cca 5 cm špalíčky. Opět necháme chvíli kynout a pak jednotlivě každý špalíček pomocí tupé strany příborového nože "zaškrtíme" (viz foto) uprostřed až nadoraz, POZOR ať nepřekrojíte !! Vše přendáme na plech, vyložený pečícím papírem, potřeme povrch rozšlehaným vejcem. Vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme cca 15 minut při 220°C do zezlátnutí. Při pečení se řídíme zkušenostmi s vlastní troubou.

Zdroj: Knihovnička Recepty č. 4/2010




 

Kuřecí prso pečené na rajčatech a bylinkách

Kuřecí prso pečené na rajčatech a bylinkách

Suroviny:
1 velká kuřecí prsa (212 g)
cca 7 cm pórku (25 g)
3 středně velká rajčata (280 g)
1 lžička olivového oleje na vymazání mísy
sůl, pepř
bazalka (sušená nebo čerstvá)
tymián

Postup:
Rajčata a pórek nakrájíme na kolečka, která klademe do vymazané zapékací mísy. Vše jemně osolíme, posypeme kořením. Na zeleninové lůžko položíme kuřecí prsa (rozkrojená na porce), která také jemně osolíme a okořeníme. Maso a zeleninu zakryjeme a vložíme do vyhřáté trouby - pečeme do změknutí masa cca 25 minut.

Energetická hodnota pokrmu .... 1 147 kJ


 

Zeleninové lasagne

Zeleninové lasagne

Suroviny:

1 lilek (270 g)
cca 1 lžička olivového oleje na lilek
1 lžíce olivového oleje na podušení zeleniny
1/2 malé cibule (22 g)
1 větší stroužek česneku
2 řapíky řapíkatého celeru (54 g)
1 menší cuketa (160 g)
1 plechovka loupaných rajčat (394 g)
4 lasagne (plátky)
80 g tofu (natural nebo zeleninového)
90 g ricotta
sůl, pepř, špetka tymiánu, bazalka (sušená nebo čerstvá)

Postup:

Lilek nakrájíme na cca 1 cm plátky, položíme na plech, vyložený peč. papírem, lehce zastříkneme olejem a vložíme do vyhřáté trouby. Opečené plátky lilku dále použijeme v přípravě lasagní.
Na oleji postupně restujeme nakrájenou cibuli, česnek, řapíkatý celer (proužky), cuketu (kolečka), přidáme koření (tymián, bazalku)
a vše zalijeme plechovkou krájených rajčat. Osolíme a chvilku vše dusíme.
Na dno zapékací mísy dáme vrstvu rajčatové směsi, poklademe těstovinou, na těstovinu dáme opět vrstvu omáčky, plátky opečeného lilku, lasagne a takto opakujeme do vypotřebování surovin. Poslední vrstva je omáčka !!!  Povrch potřeme ricottou a poklademe plátky tofu. Osolíme, opepříme a dáme do vyhřáté trouby zapéci. Pečeme zakryté alobalem do změknutí lasagní.

Energetická hodnota tohoto pokrmu je ... 2 955 kJ / 2 porce


 

Bábovka "Banánek v čokoládě"

Bábovka "Banánek v čokoládě"

Suroviny:
300 g polohrubé mouky
150 g cukru
250 g Hera
200 ml mléka
3 ks banánek v čokoládě
4 vejce
1 prášek do pečiva
citronová kůra
citronová štáva z 1/2 citronu
špetka soli

Postup:
V míse utřeme žloutky s cukrem do pěny, poté přidáme změklý tuk, vyšleháme opět do pěny. Do této hmoty prosijeme mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru, přidáme citronovou šťávu, mléko, nakrájené banánky v čokoládě (popřípadě rozmačkané). Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků (se špetkou soli). Hmotu vlijeme do vymazané, moukou vysypané bábovkové formy. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme cca 40 minut při 160°C. Při pečení se řídíme zkušenostmi s vlastní troubou.

Poznámka: v původním receptu je 250 g cukru, bábovka byla velmi přeslazená, proto doporučuji jen 150 g. Místo "banánku Orion" jsem použila "banánky v čokoládě" z Normy - balení 250 g - jsou stejně chutné jako Orion. Pokud uberete ještě trošku cukru, můžete pak přidat více banánků ;-)

Zdroj: www.pecenijeradost.cz


 

Kuřecí játra na šalvěji

Kuřecí játra na šalvěji

Suroviny:
500 g kuřecí jater (nejlépe chlazených)
hladká mouka na obalení masa
100 ml červeného vína
sůl, pepř
čerstvá šalvěj cca 10 lístků
3 střední hrušky (tvrdé)
olej, lžičku másla

Postup:
Játra očistíme, opláchneme, osušíme. Osolíme, opepříme, lehce obalíme v hladké mouce. Hrušky oloupeme, zbavíme jader a tvrdší části od stopky, nakrájíme na kostky, velké jako porce jater. Na rozpáleném oleji a másle necháme játra zatáhnout, lehce opéci spolu s lístky šalvěje, poté je vyjmeme na talíř. Do výpeku vložíme připravené hrušky, necháme je lehce zkaramelizovat, podlijeme vínem (případně ještě troškou vody). Játra vložíme zpět do pánve k hruškám a vše necháme cca 10 minut podusit. Podáváme s oblíbenou přílohou ;-)

Poznámka: Inspirací pro tento recept mi byl Michal Nikodem, který připravoval tento pokrm s použitím černého piva a hrušek z kompotu. Použitím čerstvých hrušek mi připadne pokrm chutnější, pivo mi k hruškám moc nesedělo. Ale to je jen o chuti, možná že Vám by s pivem chutnal :-) Přesto děkuji za inspiraci ;-)

 

Rychlé vyhledávání v receptech:



Často hledané recepty a články: