ZdravaVarecka.cz Zdravá Vařečka.cz - www.ZdravaVarecka.cz http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=frontpage Tue, 30 Dec 2014 14:27:09 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management cs-cz Tuňákový salát s avokádem http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=442:tuakovy-salat-s-avokadem&catid=68:ryby-jidla-pro-stihlou-linii&Itemid=122 http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=442:tuakovy-salat-s-avokadem&catid=68:ryby-jidla-pro-stihlou-linii&Itemid=122 Tuňákový salát s avokádem

Suroviny:
1 cottage (nízkotučný) sýr
1 šalotka
1 lžíce citronové šťávy
1 ks avokáda
1 tuňák v oleji (použijeme jen maso)
sůl, pepř
bylinky na dochucení - petrželka, pažitka

Postup:

Avokádo rozřízneme, odstraníme pecku, oloupeme a podle vlastní chuti - můžeme rozmačkat vidličkou na pastu, či nakrájet na malé kousky. Vše vložíme do mísy, promícháme s citronovou šťávou, nakrájenou šalotkou, cottage sýrem, tuňákem (z kterého odstraníme olej). Dochutíme solí, pepřem, bylinkami. Před servírováním necháme chvíli uležet.

Průměrná energetická hodnota na 100 g ... 770 kJ


]]>
zdravavarecka@seznam.cz (ZdraváVařečka.cz) frontpage Mon, 24 May 2010 08:10:21 +0000
Koláč s ricottou a chřestem http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=441:kola-s-ricottou-a-chestem&catid=45:slane-peceni&Itemid=79 http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=441:kola-s-ricottou-a-chestem&catid=45:slane-peceni&Itemid=79 Koláč s ricottou a chřestem

Suroviny:
250 g hladké mouky
180 g rostlinného tuku
špetka soli
cca 1 lžíce vody (záleží na savosti mouky ;-)  )

1 kelímek ricotty (250 g)
250 g zakysané smetany
chřest zelený nebo bílý
100 g šunky
sůl, mletý pepř

Postup:

Z mouky, tuku, vody, soli vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme další suroviny. Smícháme ricottu, smetanu, sůl, pepř. Očistíme si chřest - bílý řádně oloupeme, konce odkrojíme. Zelený chřest - odlomíme zdřevnatělé konce, které můžeme použít do zeleninového vývaru (poté vyhodíme). Těsto si vyválíme do koláčové formy (vyložené peč. papírem), spodek těsta propícháme vidličkou. Naneseme směs z ricotty a smetany. Vše poklademe šunkou, chřestem. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme cca 20 minut dozlatova. Při pečení se řídíme zkušenostmi s vlastní troubou.












]]>
zdravavarecka@seznam.cz (ZdraváVařečka.cz) frontpage Mon, 24 May 2010 08:05:50 +0000
Lokše (Bramborové placky) http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=440:loke-bramborove-placky&catid=59:brambory&Itemid=90 http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=440:loke-bramborove-placky&catid=59:brambory&Itemid=90 Lokše (Bramborové placky)

Suroviny:
700 g vařených brambor (ve slupce)
1 lžička soli
cca 300 g polohrubé mouky
máslo nebo sádlo na pomazání
mouku na podsypání

Postup:
Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme (či prolisujeme), přidáme mouku, sůl a vše spojíme v hladké těsto. Z těsta vytvoříme váleček, který rozdělíme na stejné kousky. Pomocí válečku vyválíme na pomoučeném vále lokše (placky), které na litinovém plátu (či pánvičce) bez tuku opečeme z obou stran. Po upečení vždy potřeme rozpuštěným tukem.

Tip na podávání: Lokše lze podávat s pečenou kachnou či husou a zelím, pomazat povidly či posypat mletým mákem s cukrem, nebo konzumovat s uvařenou meltou s mlékem ;-)

Poznámka: z tohoto těsta lze upéci také  pokrm  ZUZANČINY STISKANCE



]]>
zdravavarecka@seznam.cz (ZdraváVařečka.cz) frontpage Fri, 14 May 2010 06:55:09 +0000
Bílá fazolová polévka se šunkou http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=439:bila-fazolova-polevka-se-unkou&catid=65:polevky-jidla-pro-stihlou-linii&Itemid=119 http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=439:bila-fazolova-polevka-se-unkou&catid=65:polevky-jidla-pro-stihlou-linii&Itemid=119 Bílá fazolová polévka se šunkou

Suroviny:
200 g vařených fazolí (bílých, malých)
50 g vepřové výběrové šunky (Lidl)
1 vrchovatá lžíce špaldové hladké mouky
1/2 menší cibule
100 ml polotučného mléka
30 g Rama Cremefine na vaření
1 zeleninový bujon Alnatura (DM drogerie)
sůl, pepř
bylinky na dochucení - petrželka, libeček, pažitka
cca 1 litr vody
1 lžička oleje

Postup:
Uvařené fazole vložíme do vody, přidáme bujon, nakrájenou šunku a vše uvedeme do varu. Než se polévka začne vařit, připravíme si na pánvičce s nepřilnavým povrchem  jíšku - nakrájenou cibulku na lžičce oleje  necháme zesklovatět, poté přidáme mouku a za stálého míchání ji zlehka orestujeme. Jíšku zalijeme mlékem - rozšleháme a vložíme do polévky. Povaříme cca 15 minut. Ke konci vaření polévku zjemníme Ramou Cremefine, dochutíme bylinkami, solí a pepřem.

Poznámka:
V této polévce používám předem uvařené fazole, které mám stále k dispozici v mrazáku. Je to rychlé, pohodlné, jsou vždy po ruce. Kdo chce mít čerstvé fazole v polévce, samozřejmě je den předem přebere, propláchne, namočí a druhý den uvaří doměkka.

Průměrná energetická hodnota na 100 g .... 168 kJ


]]>
zdravavarecka@seznam.cz (ZdraváVařečka.cz) frontpage Fri, 14 May 2010 06:48:34 +0000
Fazolová bílá polévka http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=438:fazolova-bila-polevka&catid=38:polevky&Itemid=74 http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=438:fazolova-bila-polevka&catid=38:polevky&Itemid=74 Fazolová bílá polévka

Suroviny:
300 g bílých malých fazolí (suchých)
špetka tymiánu

1 malá cibule
2 lžíce hladké mouky
máslo (olej) na jíšku
100 g anglické slaniny nebo uzeného masa
bylinky na dochucení - petrželka, libeček, pažitka
sůl, pepř
1 bujon Alnatura zeleninový (DM Drogerie)
200 ml smetany na vaření

Postup:
Den předem si namočíme přebrané fazole do studené vody. Druhý den vodu slijeme (nebude nás fazole tolik nadýmat), přidáme čistou vodu, špetku tymiánu a uvaříme doměkka. Než se fazole uvaří, připravíme si jíšku - na tuku si necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, poté přidáme mouku a vše upražíme do světlé jíšky. Do polévky (po uvaření fazolí) přidáme jíšku a nakrájenou slaninu, sůl, pepř, bujon a polévku povaříme ještě cca 15 - 20 minut. Ke konci vaření přidáme na zjemnění smetanu. Vše dochutíme bylinkami.

Tip:
1. Pokud vařím fazole ( i jiné luštěniny), vařím vždy větší množství, část luštěnin poté odeberu a zamrazím. Pak jsou vždy po ruce na další použití - např. na fazolový guláš či salát ;-). Nemám moc ráda konzervované :-)

2. Vaření fazolí (zvláště větších) je vždy časově náročné - vyplatilo se mi použít k přípravě tlakový hrnec - malé bílé fazole jsem na tuto polévku vařila od začátku "syčení" hrnce 8 minut. Samozřejmě záleží vždy na velikosti fazole ;-)


]]>
zdravavarecka@seznam.cz (ZdraváVařečka.cz) frontpage Fri, 14 May 2010 06:44:54 +0000
Pomerančová bábovka http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=437:pomeranova-babovka&catid=34:moucniky&Itemid=85 http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=437:pomeranova-babovka&catid=34:moucniky&Itemid=85 Pomerančová bábovka

Suroviny:
(hrnek - obsah 300 ml)
4 vejce
1 hrnek oleje
1 hrnek šťávy z pomerančů
1 hrnek cukru
3 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
do těsta - sekaná čokoláda - není nutná
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
pomerančová kůra z 1 ks pomeranče (řádně omytého nebo BIO)

Postup:
Vejce rozdělíme na žloutek a bílek. Bílky ušleháme se špetkou soli do sněhu. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme olej, šťávu z pomerančů - prošleháme a přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva (čokoládové kousky), pomerančovou kůru. Vše smícháme opatrně se sněhem z bílků. Vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 35 minut. Při pečení se řídíme zkušenostmi s vlastní troubou.

Tip: do těsta jsem přidala i kůru z půlky citronu - moučník byl poté pikantní ;-)



]]>
zdravavarecka@seznam.cz (ZdraváVařečka.cz) frontpage Thu, 13 May 2010 10:05:54 +0000
Znojemská hovězí pečeně http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=436:znojemska-hovzi-peen&catid=50:pomaly-hrnec&Itemid=75 http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=436:znojemska-hovzi-peen&catid=50:pomaly-hrnec&Itemid=75 Znojemská hovězí pečeně

Suroviny:
750 g hovězí přední (krk ..)
1 cibule
100 g anglické slaniny vcelku
kremžská hořčice
Rama Culinesse (olej)
sůl, pepř
4 sterilované okurky
hladká mouka či tmavá jíška na zahuštění omáčky
nitě na svázání masa

Postup:
Slaninu si nakrájíme na klínky, které vložíme před špikováním do mrazáku - tak se se slaninou lépe pracuje ;-) Do masa nožem s dlouhou čepelí utvoříme zářezy, do kterých vložíme klínek slaniny. Pomocí nitě maso svážeme. Na pánvičce s rozpáleným tukem maso zprudka opečeme ze všech stran. Opečené maso odložíme na talíř. Poté jej potřeme hořčicí (opět ze všech stran), osolíme, opepříme. Do zbylého výpeku vložíme nakrájenou cibuli a slaninu (na kostičky), vše orestujeme. Do pánvičky přilijeme trochu vody, pomocí měchačky odstraníme výpek a vše vlijeme do připravené nádoby pomalého hrnce. Pak vložíme maso, přilijeme ještě cca 250 ml vody a pomalý hrnec zapneme na 4 hodiny High. Po uplynutí doby přidáme k masu nakrájené okurky, rozmíchanou cca 1 lžíci hladké mouky v trošce vody a hrnec zapneme ještě na 30 minut High, případně omáčku dosolíme a opepříme, či naředíme vývarem. Po skončení "pomalení" maso vyjmeme - odstraníme z něho nitě, necháme odpočinout a po chvilce krájíme na plátky.

Poznámka: Tento recept jde samozřejmě připravit i v klasické troubě ;-)



]]>
zdravavarecka@seznam.cz (ZdraváVařečka.cz) frontpage Thu, 13 May 2010 10:03:17 +0000
Žampionový guláš http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=435:ampionovy-gula&catid=72:ostatni-jidla-pro-stihlou-linii&Itemid=127 http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=435:ampionovy-gula&catid=72:ostatni-jidla-pro-stihlou-linii&Itemid=127 Žampionový guláš

Suroviny:
1 lžíce Rama Culinesse
60 g cibule
500 g žampionů (očištěných)
1 stroužek česneku (větší)
špetka soli, pepře, mletého kmínu
1/2 kávové lžičky uzené papriky
1 kávová lžička sladké papriky
1 lžíce worcestershire sauce
1 rovná lžíce celozrnné špaldové mouky hladké
1 ks zeleninového bujonu Alnatura (DM Drogerie)
na dochucení majoránka

Postup:
Na tuku si zpěníme kostičky cibule, česnek, přidáme nakrájené žampiony (na větší kusy). Okořeníme pepřem, kmínem, osolíme a chvilku podusíme. Poté přidáme sladkou a uzenou papriku, vše poprášíme moukou, promícháme a přilijeme vodu. Vhodíme bujon, zakapeme worcesterem a vaříme do změknutí žampionů. Dochutíme promnutou majoránkou ;-)

Průměrná energetická hodnota na 100 g .... 202,6 kJ




]]>
zdravavarecka@seznam.cz (ZdraváVařečka.cz) frontpage Thu, 13 May 2010 09:54:47 +0000
Vepřový guláš "Orlík" http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=434:vepovy-gula-qorlikq&catid=50:pomaly-hrnec&Itemid=75 http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=434:vepovy-gula-qorlikq&catid=50:pomaly-hrnec&Itemid=75 Vepřový guláš "Orlík"

Suroviny:
600 g vepřové krkovice
4 bílé papriky
4 rajčata
1 cibule
2 stroužky česneku
50 g anglické slaniny
sladká paprika, pepř, gulášové koření
lžíce paprikové pasty (viz foto níže)
250 ml vody na podlití
hladká mouka na zahuštění - není potřeba
l lžíce tuku (sádlo, olej ...)

Postup:
Do kameninové nádoby pomalého hrnce dáme tuk, cibuli, necháme zesklovatět, přidáme nakrájenou slaninu, česnek a také trochu orestujeme. Poté vložíme na kostky nakrájené maso, necháme jej "zatáhnout", zasypeme kořením, solí, přídáme nakrájenou zeleninu, paprikovou pastu, vše podlijeme a dáme "pomalit" na 4 hodiny High. Před skončení "pomalení" (cca 15 minut před koncem) můžeme omáčku zahustit cca 1 lžící hladké mouky rozmíchané v trošce vody a dochutit solí či pepřem.

Poznámka: Proč guláš "Orlík" ? - název vznikl náhodou. Po rodinném výletě (na Orlík) jsem večer uvařila tento pokrm, mému mladšímu synovi (tehdy ještě velmi malému) chutnal a od té doby mu říkáme "Orlík" ;-) Samozřejmě tehdy byl vařen v tlakovém hrnci :-)




]]>
zdravavarecka@seznam.cz (ZdraváVařečka.cz) frontpage Tue, 11 May 2010 09:38:26 +0000
Bílý chřest s jogurtovou omáčkou http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=433:bily-chest-s-jogurtovou-omakou&catid=69:zeleninova-jidla-jidla-pro-stihlou-linii&Itemid=123 http://www.zdravavarecka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=433:bily-chest-s-jogurtovou-omakou&catid=69:zeleninova-jidla-jidla-pro-stihlou-linii&Itemid=123 Bílý chřest s jogurtovou omáčkou

Suroviny:
500 g bílého chřestu
kolečko citronu (omytého)
špetka cukru

150 g jogurtu bílého
špetka soli
bylinky - řeřicha, pažitka, petrželka ...
mletý pepř

Postup:
Chřest omyjeme, řádně oloupeme až k hlavičce. Odstraníme tvrdé konce.  Vložíme do vroucí vody se špetkou cukru, kolečkem citronu a necháme zvolna vařit cca 8 minut. Poté servírujeme s připravenou omáčkou.

Jogurtová omáčka:
Jogurt smícháme se solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Kdo nehlídá "linii" může přidat i lžičku zakysané smetany.

Poznámka:
Energetická hodnota chřestu na 100 g ... 97 kJ



]]>
zdravavarecka@seznam.cz (ZdraváVařečka.cz) frontpage Tue, 11 May 2010 09:32:26 +0000